Cara Nak Buat Air Gula 1kg
3 sudu air Cara - Cara 1. Jika suka boleh taburkan daun kunyit yang dihiris halus sebelum ditutup api.
Gaulkan ke semua bahan dan perasa perap selama 30 minit dan boleh kukus.
. Tuang air soya ke dalam jag yang besar. 4 liter air soya sejuk tanpa gula 1kg cincau 250 gm gula Melaka 250 gm air panas Cara - Cara 1. Masak sehingga kuah kering dan pecah minyak.
Masukkan tepung jagung nestum yang dah diramas sikit dan tepung rose. Setelah ayam masak boleh keluarkan ayam terlebih dahulu dan masak bahan perencah sambil dikacau dengan api perlahan untuk menjadikan kuahnya berwarna. Kukus tu dalam 20 minit tengoklah rasa macam ayam dah kecut dan masak bolehlah angkat.
Pukul lagi hingga sebati nampak warna kuning keputihan. Hiris nipis atau potong cincau dengan potongan dadu kecil. Tambah cecair gula Melaka dan.
Pukul mentega gula air sejuk hingga sebati kemudian masukkan kuning telur dan esen vanilla. Resepi Sambal Sotong Berempah Bahan - Bahan 1kg sotong basah - dikerat 3 4 2 senduk nasi cili kering kisar 1 sudu teh serbuk jintan manis 1 sudu teh serbuk. Tepung rose dimasukkan sedikit demi sedikit hingga doh yang boleh diuli dan tidak melekat di tangan.
Akhir sekali masukkan kerisik garam gula dan asam keping secukup rasa. Dalam periuk kecil campur air mendidih dan gula Melaka parut dan kacau sehingga cair.
Cucur Peneram Asian Desserts Tea Time Snacks Traditional Food

Comments
Post a Comment